top of page
  • Štěpán Čermák

Je to podpásovka, ale dala se čekat. Disney vydá další edici Star Wars: Síla se probouzí

Když jsem se v květnu rozepisoval o bonusech na Blu-rayi sedmých Star Wars, dal se docela jasně vyčíst nadšený úsměv, který mi na tváři vykouzlily. Přesto jsem si několikrát neodpustil podotknout, že dokumentární výbava působí jaksi nekompletně, jako by si Disney materiály jako audiokomentář schovával pro budoucí edice. V diskuzi pak čtenář s roztomilým nickem Šmoula Bručoun předvídal, že chybějící 3D verze vyjde v nějaké ultimátní edici. Inu, hádejte, co Disney připravuje: Sběratelskou edici s novými bonusy včetně audiokometáře a 3D verze filmu. Překvapení!

Čistě z obchodního hlediska si to studio vymyslelo velmi dobře, to se Disneymu musí nechat. Nejdříve film vydá ve 2D a s jednou částí bonusů, poté v rámci marketingové kampaně dalšího filmového zářezu (v prosinci míří do kin Rogue One: A Star Wars Story) ve 3D s druhou částí bonusů. Fanoušci si samozřejmě nenechají ujít ani jedno, vždyť v chystané edici budou krom audiokomentáře a dalších bonusů nové, dříve nezveřejněné vystřihané scény. To je dostatečné lákadlo. A double dip je na světě.

3D je tak trochu zbytečné, protože formát jako takový je na ústupu. Někteří výrobci už ho dokonce ignorují (Samsung) a hlavně: Abrams točil ve 2D, ještě k tomu na kinofilm, takže stereoskopická konverze moc velký přínos mít nebude. Popravdě bych uvítal spíše Ultra HD Blu-ray. Pro Disneyho by to byl ideální vstupní titul (na UHDBD zatím filmy nevydává) a pro formát by se jednalo o silné nakopnutí - exkluzivní bonusy by fanoušky k jeho koupi prostě donutily. A hlavně: HDRko sedmých Star Wars vypadalo strašně dobře, jak jsem psal v reportu z linecké Dolby Vision projekce. I když tedy Síla se probouzí pochází ze 2k masteru, Ultra HD by mu definitivně prospělo. Rozhodně více než 3Dčko.

Každopádně Disney tímto krokem nastavuje docela jasnou strategii, která by mohla ovlivnit vaše rozhodování o nákupu příštích Star Wars na Blu-rayi nebo (doufejme) Ultra HD Blu-rayi: Studio bude v této politice docela jistě pokračovat, což znamená, že i Rogue One vyjde nejdříve v okleštěné edici, aby pak zbytek bonusové výbavy přineslo až v rámci double-dipu, který zase bude sloužit jako marketingové popostrčení dalších Star Wars, tedy Epizody VIII v roce 2018. V tomto ohledu je důležité, že druhá - sběratelská - verze má minimálně v případě Síla se probouzí bonusovou výbavu i z předešlé edice. Jinými slovy, jestli někdo vycítil v době květnové premiéry, že Epizoda VII vyjde časem v lepší edici a počkal si na ni, udělal správně. A hlavně: Správně tak udělá i v případě Rogue One.

Je to ona nekonečná pohádka o chamtivých studiích, která nedělají nic jiného, než že z nás ždímají peníze. Osobně se na to tak nedívám, protože bez peněz na plac hollywoodského blockbusteru ani za nic nelez. Z něčeho se ty kolosy financovat musejí. Do budoucna je ale dobré Disneyho strategii znát. Pokud se vám nechce kupovat ten samý film dvakrát nebo vícekrát a nemáte problém si nějakou chvíli počkat, pak prostě první edici přeskočte ve prospěch druhé, plnohodnotné.

Disney zatím novou edici Síla se probouzí potvrdil pouze pro australský, brazilský, německý, švédský a samozřejmě americký a kanadský trh. Vycházet na nich bude průběžně v první polovině listopadu, a to s touto bonusovou výbavou (plus s tou původní):

  • Audiokomentář J.J. Abramse

  • Nové vystřižené scény

  • Uvnitř zbrojnice

  • Rozhovor Daisy Ridley a Johna Boyegy

  • Kostýmy Galaxie

  • Foley: Příběh zvuku

  • Zvukové efekty Odboje

  • 3D verze filmu

Nicméně ano, edice se chystá i do Česka. Jen zatím nebyla oficiálně ohlášena.

UPDATE, 12.08.2016, 00:30: Doplněna informace o českém releasu. Původní text o něm pouze spekuloval, nově ho mám potvrzen distributorem. + Přidán čerstvý trailer na Rogue One.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page