top of page
  • Štěpán Čermák

Už kvůli příběhu o vzniku Síla se probouzí je Blu-ray sedmých Star Wars povinností

J.J. Abramsovi se v sedmých Star Wars podařilo, co v nové trilogii nedokázal ani sám George Lucas. Oživil ducha Nové naděje a Impéria. Za tím, jak Abrams pokračování legendární fantasy vdechl život, stojí nespočet působivých příběhů od Georgova rozhodnutí prodat Lucasfilm přes změny na scenáristických postech po samotné natáčení. Bonusová nabídka na český trh vstupující dvoudiskové edice Star Wars: Síla se probouzí se porce těchto příběhů snaží mapovat. Daří se jí to pouze částečně, i tak se ale jedná o impozantní podívanou.

Star Wars: Síla se probouzí (Blu-ray)

Hlavním trhákem bonusového disku je dokument Síla se probouzí: Filmový příběh. Jeho stopáž se blíží k hodině a čtvrt a na vznik prvního dílu nové trilogie se snaží nahlédnout od samotných počátků. Začíná tedy hluboko v roce 2012, kdy se Lucas rozhodl prodat své studio spolu se značkou, jejíž hodnota je pravděpodobně nevyčíslitelná - Disneyho nakonec stál Lucasfilm a hlavně práva na Star Wars přes čtyři miliardy dolarů, což je suma, která ve Filmovém příběhu bohužel nezazní. Stejně tak už se dokument později nevrátí k otci Hvězdných válek, k jeho původním námětům na další trilogii nebo k jeho značně zamítavému postoji vůči výsledku Abramsovy práce. Dává to smysl, Filmový příběh vypráví o úspěších při vzniku Síla se probouzí, nikoli o dramatech na pozadí.

Právě to z něj ale dělá pouze dobrý dokument. K těm skvělým, mezi něž se řadí informačně nabité materiály rozšířených sestřihů obou trilogií ze Středozemě, kde se Peter Jackson občas nebojí přiznat, že neměl nejmenší tušení, jak pokračovat, má bonusová nabídka Star Wars bohužel daleko. A tak jediný další tvůrčí zádrhel, jenž Filmový příběh opravdu jen načrtne, je krátká zmínka o scenáristovi Michaelu Arndtovi, jenž prý původní scénář nestíhal dodělat. Pravda, s níž pracovaly filmové weby, je sice trochu jiná (Abramsovi ani producentce Kathleen Kennedy se vývoj příběhu nelíbil, a tak přizvali Lawrence Kasdana), ale respekt si Disney zaslouží alespoň za to, že Arndtovu existenci úplně nezametl pod kobereček.

J.J. Abrams (z dokumentu "Filmový příběh" na BD SW:TFA, Magic Box)

Filmový příběh možná zklame po stránce doplnění detailů, které by jeho sledování povýšily na vyšší úroveň, to naštěstí neznamená, že by se jinak nejednalo o úchvatný zážitek. Na poli oné hodiny a několika minut se tvůrci snaží obsáhnout většinu myšlenek, které za příběhem prvního dílu nové trilogie stojí. Abrams a Kathleen Kennedy tu vysvětlují, jak se snažili nové Star Wars ukotvit ve světě těch starých, a tak se film rozhodli natočit na analogový záznam v co možná největším množství reálných kulis za maximálního užití skutečných rekvizit, animatronických loutek a designů, které odrážejí feeling Nové naděje.

To Filmovému příběhu umožňuje nahlédnout pod ruku produkčních designérů odkojených na výtvorech Ralpha McQuarrieho, stejně jako loutkařům za impozantními kreaturami, nebo stavitelům, kteří se zasloužili o rekonstrukci legendárního Millennium Falcon.

Han Solo (z dokumentu "Filmový příběh" na BD SW:TFA, Magic Box)

Více než o designu a tvorbě konkrétních monster nebo kulis je však Filmový příběh o cestě filmařů za výsledným produktem a o rozhodnutích, která stála za vývojem postav. Valná část dokumentu se proto věnuje svolávání starých známých a obsazování nových tváří. Člověku až mrazí v zádech, když poslouchá původní ansámbl a vyprávění o tom, jak si nikdo z nich o návratu do Lucasova světa nebyl jistý, aby je pak postupně doplnily audition tapes mladých herců, jejichž nadšení ze hraní v nových Star Wars doslova srší z obrazovky. Postupně vznikající dynamika mezi ústředními hrdiny kulminuje na prvním čtení scénáře, kombinace nostalgie a mladé dravosti tu dává dohromady onu magickou chemii, díky níž postavy v Síla se probouzí fungují bez výjimky na výbornou.

Filmový příběh je vlastně průměrný film o filmu. To, že vypráví o světě, do kterého se zamilovaly celé generace a jenž obdivují miliony diváků, ho však povznáší. Když tedy řeší vztah mezi Hanem a Leiou, zobrazuje Fordův první příchod do kokpitu Falcona, dává nahlédnout na Hamillovo předčítání scénáře, nebo nahlíží za kulisy natáčení osudové scény Hana Sola, nahání divákům husí kůži. Protože momenty, které tak rezonovaly v samotném filmu, dostávají další rozměr, když se díváme na jejich vznik.

Zatímco Filmový příběh se ke vzniku Star Wars staví poměrně obsáhle, zbytek bonusových materiálů je bohužel dost stručný. Je sice prima, že disk obsahuje dokumenty (čtyř až devítiminutové) jako Výroba droida BB-8, John Williams: Sedmá symfonie, Plány bitvy: Boj ve sněhu, nebo Příběh se probouzí: Čtení, jejichž název docela jasně vypovídá o obsahu a jimž oněch pár minut stačí. Zářezy jako ILM: Vizuální magie Síly, který mapuje digitální efekty, nebo Výroba tvorů, jenž stručně projde detaily o různých monstrech, by však potřebovaly podstatně více času. Nemůžete na úvod říct, že máte ve filmu 105 různých kreatur (!!!), abyste pak během deseti minut dali nahlédnout jen na několik z nich a ve výsledku se stejně nejvíce věnovali Chewbaccovi. To prostě nestačí.

Na bonusovém disku už je pak pouze nadační Síla změny a šest vystřižených scén. Třiceti až padesátivteřinové klipy do vesmíru Star Wars nepřinášejí nic nového a ve většině případů člověk Abramsovi přikývne, že by ve filmu nevypadaly dobře. Zajímavá je proto pouze scéna s Kylo Renem procházejícím útrobami Millennium Falcon. Její atraktivita ale stojí spíše na pnutí, které si člověk uvědomuje, pokud vnímá kontext a dynamiku mezi Renem a Solem.

Co trochu zamrzí, je absence jakéhokoli interaktivního bonusu. Na to už jsme si ale zvykli. Uvítal bych také audiokomentář, protože J.J. Abrams, Lawrence Kasdan a Kathleen Kennedy by bez debat měli hodně co říct k hotovému produktu. Je otázka, jestli si Disney takové materiály schovává pro budoucí edice (třeba pro kompletní trilogii), nebo vůbec nevznikly, každopádně jejich absence fanoušky nepotěší. V Síla se probouzí se toho děje až příliš na to, aby vše odbyl jeden hodinový dokument.

Vzhledem k tomu, jakou událostí pro filmový svět sedmé Star Wars byly, je bohužel tato - i když nadstandardní - bonusová nadílka nedostatečná. Nicméně s tím "málem", které člověka zabaví téměř na dvě hodiny, si užijete hodně zábavy. V jistém smyslu se kouzlo sedmé epizody přenáší i do jejích doprovodných materiálů. Takže je rozhodně nevynechte.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page