top of page
  • Štěpán Čermák

Mezi novými Ultra HD Blu-ray přehrávači se skví klenot od Oppo. Jako první bude umět i HDR od Dolby

S výběrem Ultra HD Blu-ray přehrávačů to zatím nebylo pravé ořechové. Proto odborná veřejnost i potenciální zákazníci čekali, že na IFA a na následné CEDIA se situace změní a bude představeno několik novinek. Ostatně blížící se vánoční sezóna tomu napovídala. Kde je například přehrávač od LG? Proč se do Ultra HD nepustilo Onkyo? Nebo Yamaha? Odpovědi na tyto otázky téměř nikdo nezná, víme ale, kdo letos s prvními Ultra HD Blu-ray přehrávači na rozdíl od konkurence skutečně vyrukoval. Nabídku Samsungu, Panasonicu, Philipsu a Microsoftu rozšíří hardware od Sony (ne, nebude to PlayStation 4) a od Oppo. Seznam doposud představených UHDBD zařízení tedy vypadá takto:

  • Samsung UBD-K8500 ($399, v Česku 12 990 Kč)

  • Panasonic DMP-UB900EGK ($699, v Česku 21 999 Kč)

  • Microsoft Xbox One S (7 990 Kč)

  • Panasonic DMP-UB700 (£399, v Česku 12-14 000 Kč)

  • Philips BDP7501 ($300)

  • Sony ES UBP-X1000E (očekávaná cena kolem $1000)

  • Oppo UDP-203 a 205 ($499 / £599 za UDP-203)

Některé položky by vám mohly být povědomé, na Blu-space jsme se jim několikrát věnovali. Jiné ne zas tak moc. Například Panasonic svůj už druhý (respektive třetí) UHDBD přehrávač představil právě na IFA a jeho marketéři na veletrhu slibovali, že DMP-UB700 přinese totožný obrazový výstup jako jeho starší a podstatně dražší bratříček UB900. Což je trochu zvláštní tvrzení, neboť jím společnost zákazníkům říká, že oněch osm tisíc si doposud připláceli pouze za analogové zvukové výstupy a THX certifikaci, jejíž absence ještě k tomu údajně nemá na kvalitu výstupu vliv. Kolik bylo potřeba připlácet za D/A převodníky a pěkné logo navíc, je ve výsledku jedno. Panasonic DMP-UB700 se bude pohybovat v solidních cenových relacích a jestli má přinést až na několik drobností to samé, co nabízel jeho předchůdce (tedy duální HDMI výstup, Ultra HD Premium certifikaci, špičkový chroma procesor, veškeré streamovací služby atp.), tím lépe pro nás. S jeho příchodem se Ultra HD produkty od Panasonicu cenově přiblíží i obyčejným smrtelníkům. Počítat s ním můžeme na předvánoční trh.

Panasonic DMP-UB700 na veletrhu IFA

Neméně zajímavá je novinka od Sony, která docela jasně napovídá, jakým směrem si japonská společnost myslí, že se bude Ultra HD Blu-ray trh ubírat: Blíže k high-endu. Sony vynechalo UHDBD mechaniku ve své nové verzi PlayStationu 4, a bylo to prý proto, aby konzole nekanibalizovala prodeje stand-alone přehrávače. Inu, tady ho máme a proč se u Sony báli, že by jeho pouhou existenci ohrozila PS4 s UHDBD mechanikou, napovídá cenovka. Má se točit kolem tisíce dolarů. Teoreticky by tedy přehrávač mohl vyjít dráž než první UHDBD zářez Panasonicu.

Sony ES UBP-X1000E na veletrhu IFA

Sony každopádně s ES UBP-X1000E míří vskutku vysoko. Ultra HD Premium certifikace se sice nedočkáme, protože se jí společnost z jakéhosi záhadného důvodu vyhýbá. Přehrávač ale podmínky pro její zisk splňuje. A mnohem více. Japonci se snaží "tisícovku" profilovat jako ultimátní srdce vaší domácí zábavy. Vedle obligátních Ultra HD i klasických Blu-rayů a DVD proto bude umět přehrát také staré dobré DVD Audio a dokonce SACD. Samozřejmostí jsou jak všechny myslitelné streamovací služby, tak důraz na hi-res zvuk, se kterým u Sony poslední dva roky koketují ve velkém. Zařízení má navíc počítat s veškerými možnými propojeními s ostatními produkty domácího kina nebo s automatizací domácnosti (IP ovládání přes CAT5 i WiFi, RS232C infra zářič i přijímač). Nikoho tedy nepřekvapí, že například pro severoamerický trh Sony zatím ani nepočítá s klasickým uvedením do prodeje - produkt bude dostupný pouze profesionálním home cinema instalatérům. Jak to bude s Evropou? Těžko říct. Každopádně Sony to do Vánoc nestihne. S uvedením se počítá na první kvartál příštího roku. Více tedy budeme vědět během ledna.

Sony ES UBP-X1000E na veletrhu IFA

Z novinek je bez debat nejzajímavější první Ultra HD Blu-ray přehrávač od legendární značky Oppo. Jejich Blu-ray playery jsou doposud považovány za to nejlepší, co si pod televizor nebo plátno můžete postavit, a první Ultra HD model se zjevně ponese v tom samém duchu. Jen s překvapivě nízkou cenovkou. Oppo UDP-203 má vyjít na pět set dolarů, takže by se v Česku mohl pohybovat kolem podobné cenovky jako legendární BDP-103, tedy kolem dvaceti tisíc korun. Což je stále fůra peněz. Jenže Oppo je známé kvalitou produktů, aktivní podporou a bezkonkurenčním výkonem. A především, UDP-203 si s vysokou pravděpodobností přičte zajímavé prvenství: Přehrávač by měl jako první podporovat HDR od Dolby, tedy Dolby Vision.

Oppo UDP-203 (zdroj: avforums.com)

V srdci UDP-203 má tepat nový čip od Mediateku a právě ten má být schopen Dolby Vision zprostředkovat. Nezapomeňte, jak jsme si říkali ve velkém článku o Ultra HD, na rozdíl od HDR-10 lze Dolby Vision implementovat pouze hardwarově, protože příslušné čipy musejí projít certifikací od Dolby. Právě aby nedocházelo ke špatnému mapování HDR na příslušný displej, jako se stává u HDR-10. Oppo v sobě jeden takový čip bude mít a společnost momentálně pracuje na jeho optimalizaci a certifikaci. Je to sice dlouhý proces, takže bude Dolby Vision odemknuto až firmwarovým updatem. Potřebný základ každopádně přehrávač mít bude, což z něj dělá první opravdu future-proof Ultra HD Blu-ray zařízení - tedy za předpokladu, že se implementace zdaří. Oficiálně californská společnost raději nic neslibuje.

Možná si klepete na čelo, že v Dolby Vision zatím žádné filmy nevycházejí. Respektive vycházejí na streamovacích službách jako VUDU nebo Netflix, ale nikoli na Ultra HD Blu-ray. To se však příští rok změní. O prvních Ultra HD Blu-rayích s HDR s Dolby Vision nástavbou se teď mluví v souvislosti s prvním kvartálem příštího roku. Bude jistě zajímavé, v jak velkém množství se začnou objevovat a zda studia sáhnou k re-releasům těch filmů, které vyšly bez Dolby Vision. Každopádně HDRko od Dolby ve spojení "Vision přehrávač + Vision zobrazovač" jako jediné nabízí plně kontrolované mapování jasu a barev, jež odpovídá představám tvůrců. Pokud tedy někdo uvažuje nad high-endovým sestavením domácího kina, rozhodně by měl sáhnout právě po Oppu a některých OLED televizorech s Dolby Vision čipy. Jinými slovy, měl by si připravit asi čtvrt milionu. Ano, furt je to drahá sranda.

Oppo UDP-203 (zdroj: oppo.com)

Příchod nového Panasonicu a Oppo nebo Sony přehrávačů každopádně neznamená příliš velké změny pro samotný Ultra HD Blu-ray trh. Všechna tři respektive čtyři zařízení (Oppo postupem času přidá také UDP-205 s větším zaměřením na zvuk) míří na profesionály nebo opravdové fajnšmekry, a to přes překvapivě nízkou cenu UDP-203. Co formát potřebuje, aby se začal masově rozšiřovat, jsou ještě nižší ceny a urychlení růstu nabídky obsahu. Za první takové vlaštovky by se dala označit cena Xbox One S a releasy prvních opravdu zajímavých titulů (do Česka se mimo jiné na UHDBD podívají Mafiáni!).

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page