top of page
  • Štěpán Čermák

Nové verze PlayStationu 4 nebudou mít Ultra HD Blu-ray mechaniku, což by mohlo zpomalit adopci

Je to zvláštní rozhodnutí, které zaskočilo trh i většinu expertů. Sony, jeden ze zakladatelů BDA, jeden z prvních proponentů 4k a jedna z na přechod do Ultra HD nejlépe připravených společností opouští strategii, díky které před lety Blu-ray porazil HD-DVD: V nově představených omlazených verzích PlayStationu 4 (PS4 Slim a Pro) nebude navzdory všem předpokladů Ultra HD Blu-ray mechanika. Historie se tedy neopakuje, a tak zatímco PlayStation 3 ve velkém popularizoval nový formát fyzického média, jeho nástupce ho předem zatratil.

Sony PlayStation 4 Pro

Absence Ultra HD Blu-ray mechaniky v nových verzích PlayStationu 4 je o to více zarážející, že "tohle kolo" pro jistotu UHDBD mechaniku nevynechal ani Microsoft. V Redmontonu už několik let fyzickým nosičům domácí zábavy nikdo nefandí, a tak je to i s podporou běžného DVD nebo BD playbacku ve Windowsech docela bída. Přesto padlo rozhodnutí - a dá se hádat, že právě na základě předpokladu, že u nových PS4 tomu tak bude také - implementovat do Xboxu One S Ultra HD Blu-ray mechaniku. Z mezigenerační obměny se tak stalo nejen téměř ultimátní centrum domácí zábavy, ale také nejlevnější Ultra HD Blu-ray přehrávač vůbec. Což, co si budeme povídat, by bylo samo o sobě super. Fakt, že k tomu "přehrávači" dostanete "navíc" ještě herní konzoli, dělá z Xboxu One S neodolatelnou nabídku.

Přesto mohli někteří zájemci o brzký přechod do světa Ultra HD s jeho koupí čekat, co předvede Sony. Ostatně Japonci čtvrtou generací své herní konzole udeřili hřebíček na hlavičku a hráče uspokojili velice povedeným systémem. Od jeho omlazené verze, o které se do uvedení mluvilo jako o PlayStationu 4 Neo, se čekal vyšší grafický výkon, menší šasi a právě integrace Ultra HD Blu-ray mechaniky. Vždyť se bavíme o Sony, tedy o společnosti, která více méně stojí za úspěchem Blu-raye a má ve formátu i v jeho Ultra HD verzi ohromné peníze. PlayStation 4 Pro bez Ultra HD Blu-ray mechaniky v tomto kontextu zní jako iPhone bez iOSu. Zdá se to jako podivuhodné rozhodnutí, jež nikdo nechápe.

PlayStation 4 SLIM

Alespoň takový jsem měl dnes ráno pocit, když jsem si otevřel Twitter a přečetl si reakce zahraničních kolegů a několika profesionálů spjatých s Ultra HD Fórem, s BDA nebo s UHDA. Absence Ultra HD Blu-ray mechaniky nikomu z nich nedává smysl, všeobecně se Sony podařilo více lidí naštvat než potěšit. Nedělejme si iluze, stále se jedná především o herní konzoli a nikde není psáno, že by měla Ultra HD Blu-ray mechanika být její součástí. Fanoušci budou mít z PlayStationu 4 Slim a Pro radost. Sony si však obejitím nové generace fyzických médií uzavřelo vrátka do těch obýváků, do kterých se PlayStation 3 dostal právě z toho důvodu, že se jednalo o výborný Blu-ray přehrávač, jenž si s playery prvních několika generací vytíral zadní porty. Od PlayStationu 4 Pro se čekalo to samé.

Proto by mohla soňácká změna strategie ublížit trhu s Ultra HD Blu-rayi. Formátu se minimálně ve Státech relativně daří. Během prvních měsíců se prodalo více kopií než v počátcích BD nebo dokonce DVD. Jenže PlayStation 4 měl být vstupenkou UHDBD do milionů domácností, které se samy o sobě k přechodu na nový formát nechystaly, ale když už by měly v obýváku nový přehrávač, tak proč to vlastně nezkusit, že? Tuhle roli sice částečně zastoupí Xbox One S, což je zábavný paradox. Ale penetrovat trh dejme tomu deseti miliony UHDBD přehrávačů je něco jiného, než penetrovat ho dvaceti nebo více miliony. Ta zařízení prostě budou chybět a na číslech prodaných nosičů se to zákonitě projeví. Tohle není progresivní Sony, jak japonskou společnost známe. Jedná se o skoro až zbabělou sázku na jistotu.

PlayStation 4 PRO

Ve světle toho je zábavné, když při uvedeních nových verzí PS4 zněla slova jako "ultimátní centrum Ultra HD". PlayStation 4 sice bude umět HDR (pomocí FW updatu ho zpětně dostane i starší verze) a Ultra HD video. Některé hry bude renderovat ve vyšším rozlišení. A samozřejmě budou jeho součástí streamovací služby jako Netflix, odkud se dá UHD s HDR také dostat. Ale ten nejlepší a stále ještě nejpřístupnější způsob, jak se k nativnímu Ultra HD obsahu dostat, podporovat nebude.

Je celkem jasné, kam tím Japonci míří. K VoD službám v čele s vlastními platformami. Jenže ani v tomto ohledu absence Ultra HD Blu-ray mechaniky v novém PlayStationu smysl nedává. Protože streamovací služby jako Netflix jsou instalovány snad ve všech Ultra HD televizorech, a pouštět si je přes další zařízení je ekologicky a tím pádem i ekonomicky mírně kontraproduktivní. A i kdyby Sony hodlalo uživatele nějakým způsobem dotlačit k používání jejich vlastních VoD služeb jako PlayStation Video, stále platí stará známá pravda, že na streaming UHD spousta domácností není připravena. Sony tak vlastně některým early adopters upírá přístup k nativnímu Ultra HD obsahu, což je něco, co od herní konzole, kterou jsme si zvykli považovat i za multimediální centrum, zákazníci rozhodně nečekají.

Sony PlayStation 4 Pro

Proč v Sony u PlayStationu 4 Pro vynechali Ultra HD Blu-ray, se pravděpodobně nikdy nedozvíme. Četl jsem pár zmínek o nedostatku UHDBD mechanik, což by logicky mohlo vést ke zpoždění dodávek samotné konzole. V tom případě by se jednalo o pochopitelné rozhodnutí. Ale to je něco, co mělo být adresováno veřejně. Takhle se zdá, že Sony, které mimochodem na IFA přivezlo vlastní UHDBD přehrávač, i když ve fázi nefunkčního prototypu, nad Ultra HD Blu-rayi zanevřelo. Nemusí to být pravda, ale trh si to tak může vyložit a ve výsledku situace formátu ublíží.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page