top of page
  • Štěpán Čermák

Horor jménem Galaxy Note 7 je pravděpodobně u konce. Samsung by se jím ale neměl nechat odradit

Hned pár dnů po uvedení se z jednoho z nejzajímavějších smartphonů současnosti a z jasného triumfu korejských inženýrů stala noční můra. Ten příběh jistě znáte. Highendový phablet Samsung Galaxy Note 7, bez debat to nejzajímavější a nejlepší, co doposud korejský gigant vypustil na trh, začal nejdříve zaplňovat média extatickými recenzemi, aby se krátce na to změnil tón z fantastické pohádky v děsivý horor. Telefonům se začaly samovolně vzněcovat baterie. Společnost proto musela na začátku září přes dva miliony do té doby prodaných kusů svolat zpět, na ostatních trzích oddálit uvedení, vyměnit vadná zařízení za bezpečná, a pokusit se alespoň částečně ukočírovat marketingovou pohromu. Skoro to vypadalo, že Samsung celou situaci zvládne. Se sedmým Notem by se sice po zbytek jeho existence táhlo stigma "toho vybuchujícího telefonu". Fakt, že se výrobce k situaci postavil čelem a jakž takž ji vyřešil, by však z dlouhodobého hlediska mluvil v jeho prospěch. Note 7 by pak několik měsíců pobýval spolu s novým iPhonem na pozici krále chytrých telefonů. Jenže jak jsme si zvykli, i ty nejpitomější horory mívají pokračování. To korejské přišlo záhy. Během minulého týdne se ve Spojených státech objevilo rovnou pět dalších případů vzněcujících se Notů. Nic, na co bychom nebyli zvyklí, říkáte? Vždyť takových už bylo vysoko přes sto, říkáte? Ano. Jenže tentokrát se jednalo o již vyměněné kusy, u kterých Samsung závadu údajně odstranil.

Čtete správně. Samsung nejen vyrobil phablet, který lidem vybuchoval vedle postelí a podpaloval auta. Se slovy "tenhle už je opravený" jim dal do rukou úplně stejně nebezpečný kus. Tedy alespoň to tak vypadá poté, co se objevily zprávy o již vyměněných zařízeních, která se začala lidem vzněcovat - jedno přímo v letadle, které muselo být ještě před vzletem evakuováno, jedno vedle postele, to dokonce dostalo majitele do nemocnice, jedno přímo v ruce třináctileté dívky. Další následovaly. Jednalo by se o závažné případy samo o sobě. Fakt, že se staly s již vyměněnými a "bezpečnými" zařízeními, však na celou situaci vrhá jiné světlo. Nebo spíš stín.

Samsung Galaxy Note 7 po vznícení baterie (zdroj: TheVerge.com)

Samsung se momentálně nachází v ošemetné situaci. Na jednu stranu dal vzniknout jednomu z doposud nejzajímavějších a vlastně i nejlepších smartphonů, což je ohromný úspěch. Na druhou stranu při jeho výrobě udělal chybu, kterou zjevně není sám schopen opravit. Čert ví, co se v případě oněch vadných vyměněných Notů stalo. Třeba se do opravených kusů dostalo několik baterií z předchozích várek. Třeba se stala nějaká logistická chyba při výměně. Třeba - a takové zábavné konspirační teorie na internetu opravdu najdete - už se jenom někdo snaží Samsung záměrně poškodit. Ale spíš ne. Spíš to Korejci zbabrali. A tak se teď ke své chybě musejí (znovu) postavit čelem. Je na čase prodeje Galaxy Note 7 bezodkladně zrušit. Zařízení stáhnout, lidem vrátit peníze a modlit se, aby značka jménem "Galaxy" tuhle výbušnou tragikomedii přežila.

To je všeobecný konsenzus. Je to ze všech úhlů pohledu jediné správné rozhodnutí. Ale něco vám řeknu. Z naprosto sobeckých důvodů si přeji, aby to Samsung neudělal. Skoro čtvrt roku mám totiž Galaxy Note 7 objednaný. Co, objednaný. Koupený.

Přitom kdybyste mi ještě na začátku roku řekli, že si pořídím jakýkoli telefon od korejského gigantu, zaklepal bych si na čelo. Telefony od Samsungu se mi nikdy nelíbily, dokonce ani v případě jejich nejúspěšnějších řad v čele s Galaxy S7 Edge. Po designové stránce mi přišly bez duše (a to si na rozdíl od většiny lidí nemyslím, že by se jednalo o přímé kopie iPhonů), jejich grafická nástavba uživatelského prostředí mi vždy připadala otřesná a nevkusná, o bloatwaru ani nemluvě, a ačkoli se v posledních letech jedná zpravidla o to nejlepší na trhu, prostě mě nikdy nezajímaly. S Note 7 se však situace změnila. Zásadně. Po prvních videorecenzích jsem byl přesvědčen, že se Samsungu podařilo něco výjimečného.

Samsung Galaxy Note 7 (zdroj: cnet.com)

Když jsem na předloňské IFA v ruce poprvé držel Galaxy Note Edge, onen z jedné strany zaoblený displej mi přišel jako laciné vychloubání. "Hele, umíme ty displeje i zahnout". Funkčnost jakás takás, asymetrický design nevypadal dobře ... byl to úlet. Ale byla to snaha se odlišit. Samsung tu snahu přetavil ve vlastní designový jazyk, který se s řadou Galaxy S7 Edge stal pomyslným esem v rukávu. Možná se nelíbí mě osobně, ale sedmičkové Galaxy smartphony jsou všeobecně považovány za nádherná zařízení, která jsou navíc neskutečně našlapaná. Note 7 je pokračováním tohoto designového sebeuvědomění, jeho zdokonalením. Samsung s tímto telefonem dospěl. Je hmotným důkazem, že Korejci našli vlastní směr, který už není rozdílný jen pro dobro odlišení se.

Na začátku srpna jsem s přibývající prací potřeboval zefektivnit a zjednodušit digitální život. Ideálně spojením smartphonu a tabletu v jedno zařízení. Modří vědí, že odpovědí na tuto potřebu je právě phablet. Note 7 tedy přišel doslova jak na zavolanou. Někdy v polovině měsíce jsem si ho v předprodeji rovnou koupil a vedle nového pěkného telefonu se začal těšit také na VR headset, který má být součástí předobjednávek. Dokonce všechno vycházelo tak, že měl být telefon v Česku uveden 2. září, den před mými narozeninami. Kurýr by mi k nim přivezl nový Note. Paráda.

Jenže asi týden před uvedením na trh mi psal kamarád, který v české pobočce Samsungu pracuje, že to s Notem nevypadá dobře. Interní memo tvrdilo, že bude tuzemská premiéra posunuta o dva týdny. Oficiální vyjádření ještě znělo tak, že je po smartphonu nečekaně velká poptávka a výrobní linky ji nestíhají pokrýt. U Samsungu se však údajně šuškalo (a docela se divím, že to neprosáklo do médií, která si lynčování Korejců vyloženě užívají), že nový Note se uživatelům po týdnu používání brickuje, tj. operační systém se "sekne" a telefon je na odpis. Až krátce na to se začalo mluvit o prvních "vybuchujících" bateriích. Mno, dále to znáte. Další odklady, celosvětové svolání již prodaných kusů, oprava, a nečekaně to samé kolečko znovu. A já zůstal bez telefonu, protože tablet i smartphone jsem prodal. Co bych s nimi s Notem 7 v kapse dělal, že?

Nejvtipnější je, že evropské Noty problémy těch amerických podle všeho netrpí. Pravděpodobně jsou v nich jiné baterie (nemluvě o rozdílném napětí a frekvenci amerických sítí), navíc používají jiné procesory, tudíž jsou jejich vnitřnosti docela zásadně odlišné. A při jejich výměně prý někteří tuzemští zákazníci tvrdili, že neměli telefon, který by byl při nabíjení tak studený. I proto furt tajně doufám, že se mi Note 7 po téměř třech měsících čekání do ruky dostane. Žádný jiný výrobce mě totiž zatím nepřesvědčil, že by byl schopen Samsung dohnat. A je jedno, jestli mluvíme o funkcích, nebo o designu. Note 7 prostě nemá žádnou pořádnou konkurenci. Na letošní IFA jsem si na stánku Samsungu telefon asi dvacet minut osahával a tohle krátké demo mě jen přesvědčilo, že jiný phablet nechci ani přes daň v podobě dlouhého čekání.

Samsung Galaxy Note 7 (zdroj: mobilenet.cz)

Žijeme v době, kdy je spotřební elektronika extrémně sofistikovaná. Takovéhle věci, ač sebehorší, se prostě mohou stávat. Spousta velkých společností si prošla hašením podobných malérů - Apple vzpomíná na #bendgate a #antennagate a nedávno mu první vlna iOS updatu brickovala telefony (i když byla rychle zastavena), Micorosft měl červený kruh smrti u Xboxů, nebo třeba Takata svolávala rovnou desítky milionů aut s vadnými airbagy. To samozřejmě Samsung nijak neomlouvá. Bohužel platí, že z Galaxy Note 7 se stala časovaná bomba. Jako takový by se neměl mezi lidi dostat. Jenže vysvětlete to někomu, kdo za něj zaplatil docela nehorázné peníze a čtvrt roku se na jeho doručení těší jak malý kluk na Vánoce.

Zajímavé bude, jak se Samsung z celé situace vykroutí. Pokud vůbec. Vybuchující Note 7 se mu pod rukama přetavil v průšvih kolosálních rozměrů, který dva měsíce potápí jméno značky a docela brutálně jí ubližuje na finančních trzích. Zdá se, že ať už Korejci udělají cokoli, bude to špatně. Pokud Note 7 nechají mezi lidmi, budou považováni za hazardéry s lidskými životy. Pokud ho svolají, budou muset brzy přijít s náhradou. Jenže právě o Notu 7 se šuškalo, že byl jeho vývoj uspěchaný, aby předstihl nepříliš oslnivý iPhone 7. Jestliže Samsung na uspěchaný vadný produkt odpoví další rychlokvaškou, říká si o průšvih. Situace je to bezprecedentní, jednat se o menšího hráče, dost možná by ho definitivně zlikvidovala. To u tak velké společnosti, jakou Samsung je, nehrozí. Asi jí ale bude trvat hodně dlouho, než svou reputaci u zákazníků dostane na stejnou úroveň jako před Notem 7.

Docela jistě se to projeví na řadě S8. Kdo ví, možná se Samsung hned po ní - nebo možná ještě dříve - rozhodne ke kompletnímu rebrandingu. Řada Galaxy S by mohla úplně zmizet z budoucího trhu. Jen doufejme, že spolu s ní nezmizí i ten fantastický design. Samsung se konečně našel, konečně je schopen profilovat se nejen jako výborný hardwarový konkurent Applu, ale dokonce jako trendsetter. To je pozice, ve které zatím ve světě mobilních telefonů nebyl. Byla by škoda, kdyby toho nevyužil.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page