top of page
  • Štěpán Čermák

Ceny Ultra HD Blu-ray novinek prudce klesají už krátce po uvedení

Realisté museli počítat s tím, že se cena prvních Ultra HD Blu-ray titulů bude pohybovat právě v rozmezí, které distributor nakonec opravdu nastavil, tedy mezi tisíci korunami za katalogový titul a dvanácti sty korunami za novinku. Ostatně Blu-ray před deseti lety debutoval podobně vysoko. Jedná se o nový formát. Jeho výroba začíná v menších číslech a ještě není tak efektivní. Magic Box nákupem určitého množství kopií ohromně riskuje, protože spravuje trh s prakticky nulovým odbytem. Vždyť v době uvedení prvních UHDBD titulů se v Česku ještě neprodávaly odpovídající přehrávače. Respektive prodával se Panasonic DMP-UB900, jenže toho času si ho koupilo zákazníků, co by na prstech jedné ruky spočítal (vážně). Samsung UBD K8500 přišel o několik dní později. Jinými slovy: V Česku krom asi čtyř lidí nebyl nikdo, kdo by si mohl nabízené filmy na UHDBD přehrát.

Tisíc a více korun za film je hodně. Ať už se nám to ale líbí nebo ne, cena je přiměřená. Zvlášť s přihlédnutím k faktu, že v balení nedostáváme pouze film na UHDBD, ale i na "starém" Blu-rayi, což se při přechodu z DVD na BD v tuzemsku nedělo. Člověk tedy může nakupovat filmy na Ultra HD Blu-rayích ještě dříve, než vlastní potřebnou elektroniku a přitom se nemusí bát, že by si do jejího nákupu film neměl jak pustit. Což je mimochodem ohromně důležitý faktor. Mohl by ovlivnit rychlost přechodu jisté části trhu.

Creed (Ultra HD Blu-ray, 2016, Magic Box)

Ať už ale formát slibuje jakkoli velký kvalitativní skok a ať už se v jeho balení skrývá sebevětší množství disků, pro zákazníka - zvlášť toho českého - bude vždy směrodatná především cena. Můžeme si ji odůvodňovat jakkoli racionálně, nicméně pokud se bude dlouhodobě pohybovat kolem tisícikoruny, budou Ultra HD Blu-ray dále přehlížet jak filmoví fanoušci, tak "early adopters".

Proto si myslím, že je důležité poukázat na agresivní cenovou politiku Magic Boxu. Zatímco doporučená cena Creeda, Lego Příběhu a V srdci moře zůstává mezi oněmi desíti a dvanácti stovkami, další tituly už vyjdou na překvapivě rozumné peníze.

20. července vychází v čas BD a DVD premiéry i Ultra HD Blu-ray se Snyderovým blockbusterem Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti. Cena? Měsíc a půl po uvedení prvních novinek za dvanáct stovek má film stát pouhých 899 Kč. V internetových obchodech tedy bude k mání za osm set korun. To je tří respektive čtyřsetkorunový rozdíl. Superhrdinská řežba navíc existuje ve dvou sestřizích a rámci UHDBD balení dostanete oba - o třicet minut prodlouženou verzi na Ultra HD Blu-ray a kinoverzi na klasickém Blu-ray. Pokud byste to samé chtěli na Blu-ray, museli byste si za dvoudiskovku připravit sedm set korun, tedy o pouhé dvě stokoruny méně. Musím se přiznat, že s tak rychlým přiblížením k přijatelné cenové hranici jsem nepočítal a troufnu si říct, že nejsem sám.

První české Ultra HD Blu-raye (2016, Magic Box)

Magic Box logicky zkorigoval i cenu katalogových titulů. 3. srpna do Česka přiletí Muž z oceli, tedy "první díl" warnerácké DC ofenzívy. A zatímco Lego Příběh stál jako starší film znovuuvedený na UHDBD bez koruny tisícovku, za Supermana dáte o dvě stě, možná i o tři sta korun méně, pokud e-shopy půjdou o předpokládanou stovku níže, než jim napovídá doporučená cena 799 Kč. Opakuji, je to pouhý měsíc a půl po uvedení formátu!

Ano, naprosto ideální situace by nastala v okamžik, kdy bychom museli za film na Ultra HD Blu-ray dávat o pouhou stokorunu více než za film na Blu-ray. To je ale vzhledem ke combo-packům nereálné. Připlatit si dvě nebo tři stokoruny nejen za větší kvalitu, ale i za vlastnictví dvou kopií na různých formátech prostě není špatný kšeft. Proti takové cenové politice už se nedá moc co namítat.

Navíc se zdá, že se stejnou strategií na český trh během podzimu vstoupí i Bontonfilm. Dolů půjdou i ceny přehrávačů. Za Panasonic dáte přes dvacet tisíc, za Samsung kolem dvanácti. V srpnu ale na trh přijde Xbox One S. Stát bude něco přes deset tisíc a "vedle toho", že bude schopen přehrát Ultra HD Blu-ray, samozřejmě zákazník dostane také herní konzoli. Což je zatraceně atraktivní nabídka, která prudce stlačí ceny dalšího Ultra HD Blu-ray hardwaru. Na záříjové IFA pak své UHDBD přehrávače jistě představí další výrobci. Budou chtít stihnout vánoční trh a samozřejmě se budou snažit o konkurenceschopnost. Je tedy klidně možné, že se ještě letos objeví přehrávače pod deset, možná i pod devět nebo dokonce osm tisíc.

Microsoft Xbox One S

To vše za situace, kdy ze zámoří přicházejí zprávy, že Ultra HD Blu-ray prodal ve svých prvních týdnech více kopií (přes čtvrt milionu za první tři měsíce), než svého času Blu-ray (který, pamatujte, měl dokonce rychlejší nástup než zase svého času DVD). Na prognóze, že Ultra HD Blu-ray bude záležitostí menšinového trhu, to nic nemění. Ale formátu se vlastně docela dobře daří. Možná ne u nás, kde - soudě dle faktu, že největší e-shopy disky ani nemají skladem - je poptávka zatím na nulové úrovni. Ale ve zbytku světa ano. A jak se zdá podle rychlých změn v cenové politice, časem by se mohla situace změnit k lepšímu i v tuzemsku.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page