top of page
  • Petr Semecký

Elegantní, rychlý a přehledný. YouTube Gaming odstartoval famózně

Na YouTube sice můžeme nadávat kvůli narůstajícímu množství reklam, které se již zvládají objevovat i při každém replayi zvoleného videa. Stejně tak se nám nemusí líbit cenzura zanícených filmových nebo hudebních fanoušků kvůli porušování autorských práv. Ale jedna věc se službě od Googlu upřít nedá - funguje dokonale. Ať už nahráváte vlastní videa, jedete v live streamech, anebo jen prohlížíte nekonečné zástupy YouTuberů, víte, že YouTube vždy funguje precizně. A nejinak je tomu u jeho sesterské odnože YouTube Gaming.

Google spustil YouTube Gaming s velkou pompou 26. srpna a podle očekávání nastartoval raketovou odezvu uživatelů, kteří jsou - světe div se - spokojení. Jejich počet utěšeně narůstá, což se zcela jistě nelíbí konkurenčnímu Twitchi. Právě tomu chce YouTube Gaming přidělat hodně vrásek a při přímém srovnání se mu to podařilo v podstatě obratem. Pokud jste na Twitchi někdy sami byli, pak víte, že odezva webu není zrovna nejlepší. Řada tlačítek zdánlivě nefunguje, anebo reaguje jen velmi pomalu. Přehlednost webu je sice dobrá, ale layout a hlavně vyhledávání videí rozhodně není bůhvíjak user friendly. Což Twitch může bolet, neboť právě v tomhle směru herní YouTube exceluje.

Když jsem po jeho startu na YouTube Gaming poprvé zavítal, v podstatě jsem neměl pocit, že bych se ocitl na zcela nové službě. Spíše u starého známého, kde je vše velmi povědomé, i když se přestěhoval na jinou adresu. Google se nepřekvapivě inspiroval u klasického YouTube a rozložení Gamingu jen lehce upravil, aby byl přehlednější a podporoval fakt, že v tomto případě se brodíte pouze videi z jediného segmentu trhu.

Kromě klasického vyhledávače v horní části stránky máte další dvě možnosti, jak se dostat ke kýženému videu. Buď začnete sledovat vybraný kanál (jejich list si vyjedete na pravé straně stránky), anebo si zvolíte samotnou hru (na levé straně). Obojí se dá přidávat do oblíbených, díky čemuž vám YouTube Gaming automaticky začne nabízet nejvhodnější, respektive nejnovější videa. A že jich je. Let’s Playe, trailery, recenze, gameplaye… zkrátka vše, co se pojí s herním obsahem. Ještě že mají jednotlivé herní profily vše patřičně roztříděné, takže najít recenzi na nejnovější Call of Duty vám zabere zhruba tři kliknutí. Včetně prvotního vstupu na “main page”, kde se vám v centrální části nabízí doporučená videa dle vašich priorit a také nové live streamy, které frčí v rozlišení 720p při úctyhodných 60 fps.

Osobně bych chtěl vidět servery, na kterých YouTube Gaming běží, protože se musí jednat o pohled pro bohy. Jinak si neumím vysvětlit, jak Google zvládá podobný tok informací, kdy živých přenosů běží v jeden čas stovky, do toho uživatelé uploadují videa a další miliony lidí sledují, co se jim zrovna zamane. Kouzlo, opravdu. I proto, že se mi během dvou dnů ani jednou nestalo, že by se video kousalo, pomalu načítalo, nedej bože nereagovalo. Přejít zpátky na Twitch bylo upřímně řečeno bolestivé a obávám se, že právě tenhle rozdíl v hladkosti uživatelského prostředí může být pro konkurenci smrtící.

Ostatně Googlu hrají do karet i další faktory. Předně si do Gamingu přesunul veškeré uživatelské profily, takže automaticky získal bohatou základnu videí, z nichž se upřednostňují ta herní. Přihlášení je v podstatě stejně snadné jako placení nákupu bezkontaktní kartou. A veškeré funkce jsou dostupné tak jednoduše, že se začínám obávat, abych za dva dny náhodou nenarazil na vlastní mámu, jak baví stovky followerů ve svém živém přenosu o háčkování.

Googlu se zkrátka povedl husarský kousek, když uvedl do provozu platformu, která od samého začátku funguje bez jakýchkoli zádrhelů a ještě se jí daří vyřešit dlouhodobý problém s vyhledáváním herních videí na běžném YouTube. Jediná chybička? Snad jen fakt, že mobilní aplikace je pro náš region prozatím nedostupná.

YouTube Gaming najdete na gaming.youtube.com

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page