top of page
  • Štěpán Čermák

Ultra HD Blu-ray v Česku bude. Kdy? To zatím nikdo netuší

O Ultra HD Blu-ray se na Blu-space bavíme docela často, nepoložili jsme si však klíčovou otázku: Objeví se vůbec formát v Česku? Blu-raye se prodávají pouze po stovkách kusů a je dost nepravděpodobné, že by čeští zákazníci toužili po dalším fyzickém nosiči, který by je přinutil utrácet větší peníze a obměnit techniku za desetitisíce. Jak je trh s Blu-rayi malý, bude trh s Ultra HD Blu-rayi sakra malý. Mají o něj tedy tuzemští distributoři zájem?

Čtěte na Blu-space:

Zeptali jsme se Magic Boxu i Bontonfilmu. Michal Holotík nám za Bontonfilm na dotaz formou e-mailu (zatím) neodpověděl. Nicméně díky zákulisním drbům víme, že Bontonfilm s Ultra HD Blu-ray počítá a vlastně jen čeká, až se začnou objevovat první tituly. Magic Box? Dle Jana Rubeše, ředitele videodistribuce, o Ultra HD Blu-ray zájem rozhodně mají. "4k televize už jsou na českém trhu docela dlouho, ale chybí obsah. My ho zákazníkům rozhodně chceme poskytnout", prozradil v telefonickém hovoru. Pomyslný háček, na který všichni čekáte? V obou případech nikdo netuší, kdy se formát objeví, ani kolik bude stát.

Není to však chyba distributorů. Ultra HD Blu-ray je v plenkách a teprve teď se na něj začaly prodávat licence výrobcům. A filmová studia s tuzemskými distributory na toto téma nijak nekomunikovala. Pan Rubeš k tomu v dodatečné e-mailové korespondenci dodal: "Sami, bez podpory studií a dostatečného množství titulů v distribuci s Ultra HD Blu-ray nic nezmůžeme". Nejdříve musejí příjít filmová studia s nabídkou, až poté budou moci čeští distributoři začít uvažovat o uvedení na trh. Nicméně zájem o Ultra HD Blu-ray z jejich strany je.

Pro pořádek připomínám, že s prvními přehrávači i tituly se minimálně ve Spojených státech počítá před vánoční sezónou (i když někteří insideři tvrdí, že se to nestihne). Teoreticky by se nás tedy mohl Ultra HD Blu-ray týkat hned v prvním kvartálu roku 2016. Více možná budeme vědět po záříjové IFA.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page