top of page
  • Štěpán Čermák

Ultra HD Blu-ray specifikace nepočítají se 3D, časem se však může objevit

Jedno z největších překvapení finalizovaných specifikací Ultra HD Blu-ray je absence 3D. Na jejím základě se mnozí novináři i veřejnost začali domnívat, že se filmový průmysl ke 3D přestane v rámci vydávání filmů na fyzických nosičích hlásit už definitivně. Nedávný roundtable se členy BDA a IHS a s novináři z Home Media Magazínu nebo třeba TheDigitalBits však vrhl na toto rozhodnutí nové světlo.

Victor Matsuda z Blu-ray Disc Association v Q&A potvrdil, že 3D playback v Ultra HD Blu-ray standardu není povinný, výrobci však budou mít možnost funkci do svých přehrávačů doplnit. A není vyloučeno, že by se 3D na Ultra HD Blu-ray objevilo později v některé z revizí. To znamená, že první UHD BD přehrávače budou podporovat u UltraHD materiálů 2D playback a 3D zůstane ve FullHD - ze "starých Blůček".

Dává to smysl, co je totiž v tomto kontextu potřeba zmínit: Momentálně neexistujě žádný nativní 4k 3D materiál. Ba co více, i kdyby existoval, Ultra HD televizory s pasivním 3D by ho neměly jak zobrazit, k tomu by potřebovaly 8k (stejně jako u pasivního FullHD 3D potřebujete 4k televizor - pro každé oko "jedno" FullHD). Filmy točené pro prezentaci ve třetím rozměru tedy zůstanou devízou FullHD Blu-raye, jehož zpětnou podporu lze u UHD BD přehrávačů očekávat - stejně jako všechny Blu-ray přehrávače podporují CD nebo DVD.

Čtěte také:

Priority BDA jsou momentálně jinde než ve 3D: Úspěšně uvést Ultra HD s jeho klíčovými prvky, to je se 4k, HDR, HFR a Rec.2020. Ani v těchto standardech téměř žádný materiál neexistuje, je však nutno vytvořit formát s takovými specifikacemi, které budou tzv. "futureproof". A ve 3D, jak trendy minulých let ukázaly, budoucnost není.

Jestli na těchto rozhodnutích zní něco děsivě, pak je to fakt, že BDA už teď mluví o případných revzích - stejně jako se po Blu-ray objevil 3D Blu-ray. Ze zkušenosti víme, že jakékoli změny formátu (třeba i BD-Live 1.0 a 2.0) vedly ke zmatkům, které uživatele akorát odrazovaly. Před finalizací UHD BD specifikací přitom BDA neustále zdůrazňovala, že formát bude po svém uvedení hotový produkt, který nebude mást zákazníky změnami nebo dalšími verzemi.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page