top of page
  • Štěpán Čermák

Co přináší Blu-ray alternativní verze X-Men: Budoucí minulost? Kinosestřih vs. rozšířený Rogue Cut

Bryan Singer toho chtěl v X-Men: Budoucí minulost povědět opravdu hodně a i když výsledný produkt naboptnal téměř na dvě a půl hodiny stopáže, něco málo muselo skončit na podlaze střižny. Tím něčím se stala Rogue, jedna z centrálních postav dosavadního filmového universa X-Men. Singer její dějovou linii kompletně vystřihal a diváci se s ní setkali pouze na několik vteřin v samotném závěru filmu. Ti méně pozorní ji ani nemuseli poznat.

Co přesně se mělo s mladou mutantkou v posledním dílu xmení ságy dít, dosud nikdo netušil. Co však známo bylo od Blu-ray premiéry, Bryan Singer se příběhu Rogue nehodlal jen tak vzdát a už tehdá sliboval, že X-Men: Budoucí minulost vyjdou ještě jednou, v rozšířeném sestřihu. Rozšířený sestřih se pár dní před druhou premiérou začal v marketingových materiálech komunikovat jako sestřih alternativní. Co nás tedy čeká? V BD edici s novými bonusovými materiály 15. června dorazí o sedmnáct minut delší verze. Centrální postavou změn, jak už název edice - Rogue Cut - napovídá, je mladá mutantka se schopností absorbovat nadpřirozené schopnosti jiných X-men. A otázkou teď je, jestli má smysl novému vydání věnovat pozornost a nakolik se alternativní sestřih odklonil od toho původního.

Nejdříve bez spoilerů: Má Rogue Cut smysl?

Ve zkratce: Nikoli. Po zhlédnutí Rogue Cutu možná oceníte, že Singer naservíroval trochu - a slovo trochu je podstatné - jiný film. Zároveň si však velmi rychle uvědomíte, proč byla dějová linie Rogue vystřižena. Nic totiž do děje nepřináší.

X-Men: Days of Future Past

Neovlivňuje chování postav. Nikam je neposouvá. Za těch pár minut téměř nepromluví. Její dějová linka je kompletně postradatelná a ačkoli finále v kinosestřihu při vědomí toho, že byla Anna Paquin na natáčení, mohlo působit rozháraně, "jako by tam chyběla postava", ve skutečnosti její přítomnost v Rogue Cutu nic nemění.

Jedinou zajímavostí, kterou Rogue Cut přinese, je prozrazení osudu postavy během války v budoucnosti. Ten je ale zmíněn v jediné větě při rozšířené diskuzi Bobbyho, Magneta a Xaviera (my si o něm povíme níže). Klidně mohl zůstat v kinosestřihu a k postavě by se nebylo třeba vracet. Asi by to bylo lepší, než existenci Rogue nenápadně ignorovat, jak je tomu v kinoverzi.

Je pravda, že podoba filmu se přibližně po hodině a půl začne měnit. Pro zvědavé to rozeberu s konkrétními jmény a screenshoty níže. Pokud si nechcete nechat prozradit podrobnosti, zmíním snad jen, že se částečně mění chování Mystique a struktura její dějové linie (nezávisle na přítomnosti Rogue) a děj ve scénách z budoucnosti se na chvilku odkloní k záchranné misi, kde dostanete o akční scénu navíc. A jedna postava zemře dříve a jinde než v kinosestřihu.

Rogue Cut je alternativní verze X: Men pouze trochu. Jeho existence je ale více než snaha říct něco víc, jak jsme u extended edic zvyklí (na mysli samozřejmě vyvstane Pán prstenů, Payback: Straight Up, nebo třeba Království nebeské), pouhým pomrknutím na ty největší fanoušky X-Men. Pro obyčejného diváka se přítomností Rogue v Budoucí minulosti vůbec nic nemění. Singerovo rozhodnutí vynechat ji v kinosestřihu je v tomto světle pochopitelné a jako uměleckého rozhodnutí se ho měl držet.

Jak konkrétně Rogue Cut mění X-Men: Budoucí minulost a jaké scény přibyly

Nebudu rozebírat těch několik drobných rozšíření, která jsou ještě zbytečnější než celé "vložení" Rogue. Mezi nimi je diskuze o tom, zda "skok časem" z budoucnosti vůbec podniknout, trochu delší úvod Wolverina do New Yorku sedmdesátých let (o jednu scénu, na jejímž konci je záběr na dvojčata World Trade Center), o pár vteřin více romance mezi Bobbym a Kitty, Quicksilverova sestra (řekne Wolverinovi "I´m the princess", načež Logan odvětí "I´m the Wolverine" - u této scény si ale nejsem jist, zda nebyla už v kinech), nebo jen krátká prodloužení rozhovorů (třeba prezident Spojených států na Traskovu žádost o Mystique odvětí nepatřičné "Je mi jedno, koho jebete, pokud neojebete mě"). Jsou to takové zbytečné štěky, jejichž přítomnost nebo absence nemá na nic vliv.

Rogue místo Kitty v X-Men: Days of Future Past Rgoeu Cut

Dvě největší změny se začnou odvíjet po hodině a půl filmu a točí se kolem Cerebra. Když Iceman, Magneto a Xavier diskutují o tom, zda zraněná Kitty Pride zvládne udržet Wolverinovu mysl v minulosti, navrhne Bobby mutanta, který by ji mohl nahradit: Rogue. Prozradí, že celou dobu zná její polohu. Rogue se nachází v Cerebru, kde na ní nějací zlí lidé provádějí ošklivé experimenty. Po krátké debatě se všichni tři vydají Rogue vysvobodit.

Vracíme se do sedmdesátých let, kde si mladý Xavier po kontaktování Mystique přes Cerebro nevybaví, kam konkrétně má mutantka namířeno (v kinosestřihu si vzpomněl, že viděl lístky na vlak do Washingtonu). Hank poté navštěvuje Wolverina a proběhne mezi nimi alternativní verze konverzace ze závěrečné bitvy ve Washingtonu, kde se Logana ptal, zda v budoucnosti přežije. Dostane se mu podobně suchého "No". Hank pak odchází do své studovny, kde sleduje Star Trek a zprávy, aby chvíli na to slyšel někoho u vchodu. Tam najde k překvapení svému i divákovu samotnou Mystique. Mutantka prý nevěděla, kam jinam jít.

V tento okamžik nastane asi nejdivnější scéna celého sestřihu. Film se totiž vrátí k romanci mezi Hankem a Raven, kteří se krátce líbají jak puberťáci a hovoří o tom, kdo je v jaké podobě krásný (oba se shodnou, že modrá je dobrá).

Hank, Raven a líbačka

Je to zvláštní odklon a z Mystique dělá tak trochu dívku do větru.

Scénu uzavírá celek budovy školy, který se prolne do budoucnosti. V té Magneto s Bobbym podzemními chodbami dorazí až do Cerebra, aby tu osvobodili Rogue:

První záběry Rogue v Budoucí minulosti

Bobby osvobozuje Rogue a utíkají chodbami:

Magneto, Rogue a Bobby na útěku

Sentinely jsou však všudypřítomné a několik jich zaskočí i záchrannou misi. Jako jediný způsob, jak získat ostatním čas, Icemanovi přijde sebeobětování. A tak se rozhodne sentinelům postavit, zatímco Rogue s Magnetem utíkají. Následuje krátká akční scéna. Bobby jí nepřežije, takže se pak nezúčastní finálního showdownu.

Smrt Icemana v Rogue Cutu X-Men

Venku na přeživší čeká Xavier v raketoplánu. Než stačí odletět, na loď naskočí nezvaný pasažér:

Sentinel (Rogue Cut)

Několik divokých manévrů tohoto xmeního terminátora setřese, na lodi však zůstane jeho utržená ruka, která, jak se později ukáže, je majákem, díky němuž sentinely najdou úkryt mutantů v horách. Jinými slovy, všichni vlastně umřeli kvůli Rogue.

Scénu uzavírá pohled na chodby Xavierovy školy v ohni:

Škola v ohni (Rogue Cut)

...a prolínačkou se vracíme do té samé místnosti v minulosti. Kráčí jí mladý Charles Xavier, míří do Cerebra:

Xavier v Cerebru (Rogue Cut)

...aby se během chůze po můstku proměnil do své skutečné podoby - Mystique:

Mystique ničí Cerebro v Rogue Cutu X-Men

Ta příchází k ovládacímu panelu a se slovy "Sorry, Charles" o něj rozbije helmu. Zřejmě tak činí, aby jí Charles už nikdy nemohl najít. Je to však zbytečné, protože o pár scén později si Hank vzpomene na zprávy, jež sledoval, a jelikož má sofistikovaný systém, který nahrává všechny tři televizní kanály, s Xavierem a Wolverinem se stejně jako v kinoverzi podívají na zprávodajský vstup o prezidentovu uvedení sentinelů. Všichni se samozřejmě shodnou, že Mystique míří právě tam, což z celé alternativní scény dělá scénu zbytečnou.

Ale než se tohle všechno stane, podíváme se krátce do budoucnosti. Rogue s Magnetem a Xavierem dorážejí do horského komplexu. K nepřílišné radosti Kitty bez Bobbyho. Rogue "nasákne" Kittyinu schopnost, převezme Wolverinovu mysl a pronese "Hello, Logan".

Střih zpět do minulosti se věnuje právě Wolverinovi, který se vzbudí ze spaní s jediným slovem na rtech: "Rogue".

Dále film běží stejně jako kinoverze. Jediný rozdíl je samozřejmě v tom, že pokaždé, když se objeví záběr na "spícího" Wolverina v budoucnosti, je nad ním místo Kitty Rogue:

Kitty Pride

Rogue

Kitty se pak ještě nepřímo zúčastní finální bitvy, když Magneta protáhne hlavními dveřmi (v kinosestřihu Magneto projde portálem vytvořeným jinou mutantkou):

Kitty Pride a Magneto (Rogue Cut)

Finální bitva ve Washingtonu je samozřejmě kratší o výše zmíněný rozhovor mezi Wolverinem a Hankem o tom, zda modrý chlupáč v budoucnosti přežije. Naopak jí prodlouží jeden záběr "praskajícího" stadionu, než ho Magneto zvedne do vzduchu - Singer tu nechá spadnout asi deset reklam s product placementem, za který by se styděl i Troška.

Poslední rozšířený záběr je tento:

... a proběhne už během titulků.

Stopáž kinoverze je 2 h 11 m. Rogue Cut se protáhne na 2 h 28 m.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page