top of page
  • Štěpán Čermák

Jak vypočítat pozorovací vzdálenost televizoru nebo projektoru

Na co mnozí zapomínají při koupi televizoru nebo projektoru, je doporučená pozorovací vzdálenost. Abyste totiž při přechodu z SD do Full HD nebo z Full HD do Ultra HD zpozorovali výhody vyššího rozlišení, musíte tomu přizpůsobit podmínky. Stanovuje je velmi jednoduché pravidlo, většina lidí ho ale směle ignoruje, nebo o něm spíš neví. A tak je klidně možné, že Ultra HD televize, kterou máte čerstvě v obýváku, je vám k ničemu, protože se na ní díváte ze stejné vzdálenosti jako na starou Full HD a jemnější rastr displeje nemáte šanci zpozorovat. Například pokud sedíte od šedesátipalcové Ultra HD TV dále než tři metry, máte jí zbytečně - vaše oko není schopno rozeznat rozdíl v jemnosti kresby mezi Full HD a Ultra HD.

Měnící se pozorovací vzdálenost

Doporučenou vzdálenost od displeje stanovuje každý jinak, rozdíly jsou to však minimální. Zpravidla se dodržuje pravidlo, podle kterého by měl Full HD obraz zabírat 30° divákova zorného pole. Pokud máte Ultra HD zobrazovač, mělo by to být už 55°. To znamená, že od Full HD televizoru se posadíte na vzdálenost 1.6 krát vynásobené šířky displeje (k vysvětlení a konkrétním číslům se hned dostaneme), od Ultra HD už pouze na 1.5 krát výšky zobrazovače. Jen tak pro zajímavost, u SD zobrazovače nebo SD materiálu násobíme sedmkrát.

Jak daleko sedět

Jak píšu výše, pozorovací vzdálenost doporučuje každý jinak. Konkrétní výrobci většinou udávají rozptyl (třeba Toshiba doporučuje sedět od svého padesátipalcového LCD 1.52 – 2.41 m). Pro nás jsou důležitější standardy a v tomto ohledu má smysl držet se buď doporučení SMPTE, nebo hodnot udávaných pod štítkem THX.

SMPTE (konkrétně stanova SMPTE 30) pracuje právě se zaplněním 30° zorného pole diváka. Toho dosáhneme, pokud si změříme horizontální velikost displeje a číslo vynásobíme 1.6263. Pojďme pro příklad pracovat s mou 46" plazmou: Šestačtyřicetipalcová úhlopříčka u 16:9 znamená přibližně 102 x 57 cm obraz. 102 krát 1.6 je přibližně 163. Pokud tedy na své Full HD plazmě sleduji 1080p materiál, optimální pozorovací vzdálenost je 163 cm.

Ideální pozorovací úhel

SMPTE stanovami se řídí většina nadšenců do domácího kina. Je tu však ještě THX doporučení, které pozorovací vzdálenost Full HD táhne do extrémů. Podle THX by totiž mělo domácí kino zabírat rovnou 40° zorného pole diváka. To znamená, že šířku displeje násobíme pouze 1.2 krát. Podle THX bych tedy měl od svého televizoru sedět pouhých 122 cm.

To je však extrém, stejná hodnota se navíc často udává i u Ultra HD televizorů a materiálu (pozorovací vzdálenost u Ultra HD zatím žádný standard nemá). Většina doporučení se pohybuje kolem oněch 1.6 a výše. Na internetu existuje nespočet kalkulátorů a každý vám vyhodí trochu jiná čísla. Všechny se však pohybují kolem SMPTE 30 a řídí se podle něho i odborná veřejnost a specialisté na kalibraci. Příklady některých kalkulátorů: 1, 2, 3.

Vzdáleností to nekončí

Na čem už se shodují úplně všichni, je výška, v níž je doporučeno obraz sledovat. Spodní hrana nebo střed obrazu by měly být ve výšce očí a hlava by se neměla zaklánět dále než o patnáct stupňů. Umístit obraz níže nebo výše je nepřípustné.

Optimální pozorovací úhel

Vedle rozlišení je samozřejmě extrémně důležité, aby byl televizor nebo projektor patřičně kaliborván. Nemluvě o tom, že musíte mít kvalitní zdroj, to však v době Blu-ray netřeba řešit.

Ať už zvolíte SMPTE 30 nebo THX, nebo budete jejich doporučení dodržovat pouze orientačně, měli byste vzít v potaz hlavně tuto tabulku:

Pozorovací vzdálenosti dle úhlopříčky a rozlišení

Podle té je jasné, že rozlišovací schopnost lidského oka není schopna od určitých vzdáleností poznat rozdíl mezi jednotlivými fyzickými rozlišeními displejů. Pokud tedy nehodláte přizpůsobovat pozorovací podmínky velikosti svého displeje, hodí se nejdříve určit, zda vůbec má smysl kupovat 50" Ultra HD televizor, když na něj budete stejně koukat z takové dálky, že nepoznáte rozdíl mezi Ultra HD nebo Full HD.

Ostatně ve Spojených státech je průměrná pozorovací vzdálenost dva a tři čtvrtě metru od televizoru. V Česku to bude asi podobné. Pro takovou pozorovací vzdálenost je doporučen devadesátipalcový FullHD displej. U Ultra HD bude úhlopříčka samozřejmě ještě závratnější. A co si budeme povídat, tak velké televize si nikdo nekoupí.

Jestliže tedy nehodláte měnit pozorovací vzdálenost, nemá pro vás Ultra HD smysl. Tedy alespoň co do rozlišení.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page