top of page
  • Štěpán Čermák

Správnej dres nepřekvapil. Stál za nic

Řeknu to takhle. Po prvním dialogu, v němž postava Taťány Kuchařové hodnotí manželův vsítěný puk a následně s kamarádkou řeší práci a rodinnou budoucnost, jsem si chtěl vytrhat vlasy z hlavy. Špatný film zpravidla poznáte už během prvních vteřin a Správnej dres tenhle proces nikterak nekomplikuje.

Papírově se jednalo o jasný hit, což stvrdila sledovanost o jednom a půl milionu diváků: Film je o hokeji, pomalu národním sportu, hraje v něm naše Miss World, herec z Ulice a bývalá teenagerská hvězda. A je to romantická komedie. Co víc si o Vánocích přát? Mno. Začal bych dobrým scénářem.

Jeho problém není ani tak v příběhu. Ostatně od romantické komedie jedno klišé navršené přes druhé skoro čekáme. A tak je ten o loserovi, který se zamiluje do ženy "mimo svou ligu", vlastně v pořádku. Stejně tak by bylo v pořádku mít nekomplikované postavy. Tedy kdyby s nimi bylo nakládáno jako s živými charaktery, nikoli jako s prázdnými karikaturami. Na to scenárista Petr Kolečko zapomněl, a tak pro Správnej dres vykouzlil jednorozměrné náčrty těch nejohranějších stereotypů, které působí smutně odbytě.

Hokejista Jiřího Mádla je tedy, jelikož se jedná o elitního sportovce, hloupý. A jelikož je to hokejista nesmírně úspěšný, je to také pěkný debil. Jeho žena je samozřejmě také hloupá. Vždyť hokejisté randí pouze s hloupými modelkami, co si budeme povídat. I když, ona je vlastně hloupá jen na oko, nebo tak něco. Alespoň se nás o tom snaží přesvědčit svou náhlou touhou po dokončení středoškolského vzdělání. Takže když ji jednoho dne potká vysokoškolský profesor, zamiluje se do ní. Přeskočením jiskry to není, protože mezi hlavními protagonisty chybí i pouhý náznak chemie. Prostě to mezi tím inteligentním profesorem a hloupou modelkou pro dobro "příběhu" najednou začně jaksi ... být. Jelikož inteligentní lidé jsou naprostí ňoumové, o čemž se nás Kolečko snaží přesvědčit i dalšimi postavami, měla by profesorova rozpačitá komunikace se sebejistou modelkou pravděpodobně generovat nějaké humorné momenty. Ty se nedostaví.

A tak Správnej dres stojí na prázdných a prostých postavách, jejichž jednání do posledních vteřin nedává smysl. A zapomíná i na to, že komedie by měly být alespoň občas vtipné. Kolečkova běžná praxe, která třeba v Okresním přeboru fungovala, kdy scenárista vytváří postavy odrážející se od českých stereotypů, ve Správnym dresu narazila. Místo dokreslování drobných prvků charakteru a dotvářením postav skrze posuny dějem, tu scenárista vše pouze zjednodušuje a generalizuje. Jenže s jednorozměrnými postavami, jejichž chování je nesrozumitelné, se ve filmu pracovat nedá. Ani v tom televizním. Zvlášť, když je prezentován jako událost závěru roku.

Jako domeček z karet se pak bortí i zbytek Správnýho dresu. Hokejové prostředí, v jehož barvitém popisu se mohl film doslova rochnit, je naprosto opomenuto. Zůstane jen u toho, že hokejisté jsou hloupí debilové, což mě jako fanouška hokeje i aktivního amatérského hokejistu docela uráží. Jistě, pražští fanoušci si užijí těch pár v kontextu současného stavu extraligy paradoxních záběrů, v nichž Slavia hraje na tehdá svém, momentálně sparťanském domácím stadionu. Ještě k tomu za podpory hvězd jako Jarda Bednář. Sparťany to pobaví, protože Slavia momentálně vzhlíží k extralize z první ligy. Slávisty zase rozesměje pohled na starý kotel s tričky "Lubina ven" a zavzpomínají na doby, kdy už měl klub více méně podepsaný extraligový ortel. Jenže to je pár vteřin záběrů, jež ocení pouze skuteční fanoušci, a to spíš z nostalgie, nikoli díky kvalitám. Hokej jako takový je ve Správnym dresu trestuhodně opomenutý.

Mohl bych pokračovat třeba přes papírem šustící dialogy a eventuelně bych se dostal k tomu, že alespoň Sládečkova režie je vzhledem k mizernému scénáři a televizním parametrům docela obstojná. Ale to je zbytečné. Správnej dres je promarněná příležitost, jejímž potenciálem bylo stát se novodobou vánoční klasikou. Nakonec jsme se dožili jen prázdné slaďárny, ve které nefunguje jediný z kličových prvků romantické komedie.

Na film se můžete podívat na stránkách České televize.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page