top of page
  • Petr Semecký

Android TV jsem si zamiloval i přes (zatím) nevyužitý potenciál

"První generace nové techniky se nekupuje," oznámil mi na IFA kolega Štěpán Čermák při průchodu výstavkou Sony a já navenek souhlasně přitakával. Uvnitř už jsem ale věděl, že tohle nepsané pravidlo brzy poruším a zase jednou budu za hrdého early adoptera, který si udělá radost, zainvestuje a po hlavě skočí do technologické novinky zvané Android TV.​

Správně, následující text není založený na dvoudenním oťukávání televize, kterou by mi zapůjčila sama Sony či libovolná prodejna elektroniky. Za soňáckou vlajkovou loď v oblasti televizí s operačním systémem od Googlu jsem na dřevo zaplatil. Což na jednu stranu vzbuzovalo obavy z nefunkčnosti OS se zeleným robůtkem na nové platformě, na druhou však poskytlo dostatečný prostor k řádnému otestování.

Tisíc lidí, tisíc očekávání

Sami to určitě znáte. Projíždíte specifikace budoucího technologického zázraku a přemýšlíte, jak ho využijete naplno. Budete brouzdat po internetu, platit za VoD, nahrávat na externí disky televizní záznamy, poslouchat hudbu, prohlížet fotky, přehrávat nekvalitní kino-ripy (fuj, hříšníci!), abyste po týdnu skončili u toho, že přijdete z práce a zkouknete na Primě nový díl Prostřeno!

Obdobné zkušenosti byly důvodem, proč jsem doposud po Smart TV netoužil. Ve skutečnosti totiž byla spíš "chytrá" než chytrá a její jedinou výhodou bylo integrované přehrávání YouTube a již zmíněné nahrávání pořadů. Tedy nic, k čemu bych měl v roce 2015 problém najít vhodný substitut.

Android TV toho nabízí výrazně víc, avšak záleží na jednotlivém uživateli a jeho návycích a požadavcích. Chcete televizní alternativu svého telefonu? Máte smůlu. Platforma Android TV zatím naprosto opomíjí veškeré kancelářské funkce, které Google nabízí (Google Apps, Google Fotky, Disk) a naplno se soustředí pouze na to, co od televize primárně očekáváme - přehrávání multimédií.

Přiznám se, že mě to trochu mrzí, protože projíždět uploadovaná data přímo na televizi by mi mnohdy výrazně ulehčilo život. Na druhou stranu, Android TV se zatím rozkoukává a do adekvátní aktualizace lze vždy použít běžné zrcadlení (přes Google Cast či funkci Throw) z telefonu či tabletu. A to hlavní, kvůli čemu jsem Android TV chtěl, funguje.

Aplikace od Googlu jsou základ

A co že jsem to vlastně chtěl? Jelikož jsem doposud neinvestoval do Chromecastu, byla pro mě nejlákavější alternativa v podobě Google Cast a integrované aplikace Music Play a Filmy Play, které mám předplacené, potažmo v nich mám zakoupené tituly, jejichž katalog hodlám do budoucna rozšiřovat. Jistě, mohli byste namítnout, že hudbu i filmy mohu přece snadno streamovat. Jenže proč bych si měl vybíjet tablet nebo telefon, když televize zvládne vše sama?

Pohodlnost Android TV člověk ocení hlavně pokud využívá aplikace, které jsou v ní dostupné. A ačkoli je pravda, že jich zatím není moc, pokud fandíte Googlu a používáte jeho výdobytky, máte od začátku vyhráno. Filmy (byť stále předražené) šlapou při rychlém internetu v solidní kvalitě, hudba se přehrává bez sebemenšího zaškobrtnutí. A v následujících dnech hodlám zainvestovat i do předplatného služby MUBI (na té Google nedělá), která za cenu lehce přes sto korun nabízí měsíčně jinak těžko sehnatelnou třicítku artových či klasických filmových kusů od Paula Thomase Andersona přes Cecila B. DeMillea až po Roberta Bressona.

Pokud bude MUBI šlapat, jak si představuji, měl bych mít v jednom přístroji perfektní trojnožku domácí zábavy, kterou v příštím roce rozšíří i gigant Netflix, jehož výskyt v Android TV spolu s Hulu a dalšími službami zatím kvitují pouze v USA.

Není ovšem důvod brečet. Stejně jako v případě Netflixu totiž předpokládám, že i další aplikace, které zatím chybí, v následujících měsících do nabídky přebudou. Na mysli mám hlavně mnou hojně postrádaný Stream.cz (protože Tooonda Blaník!), iVysílání České televize, popřípadě alternativy ostatních televizí, které by vstupem do Android TV konečně vyřešily zaostalé nahrávání pořadů na externí disk.

Nic není dokonalé, Android TV už vůbec ne

I to je samozřejmě na Android TV možné, jenže ho po mně za poslední tři týdny vyžadovala pouze babička, která zakořenila v době analogu a o vymoženostech po nástupu internetu má podobný přehled jako hradní Ovar brouzdající denně po teletextu. A navíc, zkuste si zastrkávat externí úložiště do na zádech vyvedeného konektoru televize s 50 palci a neotočitelným stojanem. Tohle soudruzi z Japonska trochu nevychytali.

Ale pojďme zpátky k věci. Android TV kromě streamování umožňuje i přehrávání videa z vlastního zdroje, k čemuž bohatě poslouží aplikace jako VLC či MX Player. Browser od Opery je na občasné prohlížení webu, které na Smart TV beztak nikdo nedělá, docela fajn. A samozřejmostí je i onen YouTube, který však přesto raději streamuji přes Google Cast, kde si dopředu sestavím večerní playlist.

Co dál? Na Technetu televiznímu Androidu vyčetli občasnou nespolupráci při přepínání vstupů (HDMI kabelem zdánlivě neproudí žádný datový tok), nemožnost měnit rozložení aplikací v menu a nemožnost přihlásit najednou více účtů, mezi nimiž by se dalo přepínat.

Ohledně posledního bodu jsem přesvědčený, že vše vyřeší budoucí updaty, popřípadě jednoduché řešení používání společného rodinného účtu. Problém se vstupy se občas vyskytne a je potřeba systém opravdu restartovat. Jak se mi ale podařilo díky běžnému užívání zjistit, často v tomto směru selže i software receiveru, jenž je rovněž potřeba tvrdě restartovat. A rozložení aplikací může vadit pouze někomu, kdo nepochopil (anebo neměl čas za dva dny testování pochopit), že Android TV instinktivně dává do popředí aplikace, jež užíváte nejčastěji. Další námitky ohledně nemožnosti uspořádat si jednotlivé ikony vstupů v menu jdou pak úplně mimo mě z jednoduchého důvodu - vícero vstupů neřeším a i kdyby ano, každý, kdo se v menu televize poštrachá déle než minutu, musí zákonitě zjistit, že lze nepoužívané vstupy z nabídky menu skrýt a lze je dokonce i přejmenovávat dle přednastavených možnosti (Blu-ray, hry apod.).

Méně výrobců, méně problémů

Pro příjem televizního signálu používám CA modul s vloženou kartou, díky čemuž mi odpadají problémy s připojením kabelového set-top boxu. A veškerou další techniku v podobě PlayStationu, BD přehrávače apod. mám spolu s televizí (přes obousměrný HDMI/ARC vstup) vedenou přímo do receiveru. Ke štěstí mi tak bohatě stačí používat jedinou položku v menu televizoru, kde jsou vstupy opět rozvrženy logicky podle číselné posloupnosti. Rychlé, snadné, přehledné. Ale uznávám, že toto je ideální řešení, které doma asi nemá úplně každý a běžný uživatel s nekonečnem vytížených televizích vstupů může ovládání Android TV připadat těžkopádnější. Obzvlášť pokud mu domácí zábavu zajišťují různorodé značky, které mají tendenci spolu občas nespolupracovat.

Sám jsem vždy inklinoval k Japoncům, takže s výjimkou audio aparatury a receiveru se vše skví stejné logo o čtyřech písmenech, z čehož pak logicky plyne odměna, že vše souzní v takřka dokonalé harmonii. Především v oblasti vzájemného spárování mobilních zařízení s televizí, které by pochopil i Forrest Gump a které drží jako Zátopek před koncem olympijského závodu.

Android TV zkrátka není dokonalým operačním systémem, který by si každý přál. Jenže to není ani běžný Android. Občas padá, občas si s něčím nerozumí. A v případě televizí nabízí i výrazně méně zábavy pro ty, kteří neholdují mobilním, byť graficky vcelku pěkným hrám (vážně, her je v obchodě až moc), ale raději by uvítali praktické věci jako kvalitní aplikaci o počasí, implementaci mailu, popřípadě zahrnutí Karet Google, jež by včas přerušily přehrávání filmu oznámením, že je načase vyrazit na smluvené pivo s kamarády.

Protože takto Android a jeho aplikace vnímám. Jako pomocníka, jenž dokáže poradit. Informuje jasně a přehledně. A dokáže při dobrém využívání řídit mnohdy chaotický život jako dobře promazané hodinky. Není to samozřejmě pro každého a pokud má zájemce o Android TV odpor k výdobytkům Googlu, měl by rovnou zařadit zpátečku a vybírat jinde. S výhledem do budoucna se ale domnívám, že Android TV je pro chytré televize pořádný krok kupředu. Už proto, že možnosti rozšíření jsou v podstatě nekonečné a jde jen o to je pořádně vytěžit. Teď jen, aby se do androidí káry výrobci i vývojáři pořádně opřeli a roztříštěnost na poli televizních OS nevedla ve výsledku pouze ke stagnaci.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page