Please reload

Kuchařina jinak: Chef´s Table je plný silných příběhů i foodporna

„Musíte respektovat to, co vaříte“, pronese Francis Mallmann na pozadí fascinujících zpomalených záběrů, v nichž hází na rozpálený venkovní gril kilovou flákotu hovězího masa. Francis je jedním ze šesti šéfkuchařů, které si vybral David Gelb pro svůj dokumentární televizní pořad Chef´s Table. I když, televizní ... kuchařská show je první nefikční tvorbou VoD služby Netflix. Americká společnost chce v příštích letech uvést zlatou éru dokumentů a má všechny předpoklady k tomu, aby se jí to povedlo. Neomezuje ji věková přístupnost, může si dovolit vyšší rozpočty, díky nezávislosti na reklamách může tvořit nové formáty s odlišnou strukturou vyprávění, nesvazuje jí konkrétní stopáž ani vysílací časy, a tak podobně. Chef´s Table je první vlaštovkou, která ani zdaleka nevyužívá takových možností. To naštěstí neznamená, že není dobrý.

 

 

První sezóna se během šesti epizod podívá do všech koutů světa, když navštěvuje italské, argentinské, švédské a samozřejmě americké šéfkuchaře. Předpoklad pro jejich účinkování v dokumentu byl, zdá se, jasný: Každá z těchto postav redefinuje zažité kulinářské standardy a přináší do kuchyně něco nového, má za sebou silný příběh a do své práce přichází s ojedinělou - samozřejmě pokaždé jinou - filosofií. Výše zmíněný Francis Mallmann nejraději vaří na opuštěném patagonském ostrůvku nad otevřeným ohněm a nenechává svůj život svazovat konvencemi. Massimo Bottura v italské Modeně staví klasické italské recepty na hlavu. Dan Barber věří v kvalitní farmaření a jeho menu se skládá výhradně z produktů, které mu zrovna dozrály na zahradě. A tak podobně. Každá epizoda nabídne příběh jednoho takového šéfkuchaře. Poví o jeho kuchyni, o jeho začátcích, o jeho filosofii, předvede ho v práci a samozřejmě nám naservíruje ukázky vyparáděných jídel.

 

 

Chef´s Table stojí na rozhovorech s hlavními protagonisty, jejich blízkými a s kulinářskými kritiky. A na líbivě natočených záběrech z kuchyně, příprav jídel a ano, hádáte správně, specialit jako takových. Jízda, detaily s extrémně nízkou hloubkou ostrosti a zpomalovačky jsou základní stavební kameny vizuálního jazyku Gelbova dokumentu a věřte, podívaná je to fascinující. Zvlášť v závěru každé epizody, kde do obrazu vstupují jednotlivé speciality, se vám zaručeně budou sbíhat sliny.

 

 

Vizuálně působivý dokument samozřejmě není nic nového. Chef´s Table však z vyprávění o moderních šéfkuchařích vytváří působivou audiovizuální poezii, jejíž vliv na naše smysly násobí jeho silné charaktery. Každý ze šesti šéfkuchařů žije v úplně jiném světě, pracuje s jinými surovinami, vede diametrálně odlišný život a ať už se s ním ztotožníte nebo ne, uhrane vám. V tomto David Gelb zabodoval. Chef´s Table není pouze o jídle a už vůbec ne o receptech. Je o lidech.

 

 

Pravda, neodpouští si kolem nich budovat jakýsi mýtus nadlidského kulináře. Všechno jsou to bohémové a tvoří obraz kuchařů z nadpřirozených světů. Tihle lidé, tahle jídla jako by nepatřila mezi nás, obyčejné smrtelníky. Je to nemoc většiny kulinářských show, pokud nezapočítáme experimentování tuzemských lidových kuchtíků. Možná o to je však Chef´s Table zajímavější.

 


Netflix má na to, aby své zákazníky uvedl do nové - možná dokonce opravdu zlaté - éry dokumentárních pořadů. Je otevřený novým formátům, své tvůrce podle všeho nijak neomezuje a hotový produkt prý odebírá bez jakéhokoli dramaturgického připomínkování nebo producentských zásahů. To je kdekoli jinde nemyslitelné. Navíc může zpracovávat i nepopulární témata, protože si pro ně díky hluboce analytickým algoritmům kdykoli dokáže najít cílovou skupinu. Což klasické lineární vysílání neumí. Jestli to znamená větší přísun tvorby jako House of Cards, Daredevil nebo právě Chef´s Table, máme se na co těšit.

Please reload

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
alitka.png
zelen.png
capta.png
my4.png
voda.png
shaza4.png

Přidejte komentář!