top of page
  • Štěpán Čermák

Sony vs. Severní Korea a mediální kampaň za všechny prachy

Když se v polovině roku objevila první ukázka na Interview Evana Goldberga a Setha Rogena, bylo předem jasné, že má Sony zaděláno na hit. Hlavní hrdinové v něm mají vyrazit do Severní Korey a natočit exkluzivní rozhovor s jejím faktickým vůdcem Čong-un Kimem. Před odjezdem je však kontaktuje vládní agentura s jasným úkolem: Jelikož se jako vůbec první Američané dostanou do Kimovy blízkosti, budou ho muset zabít. Ve jménu demokracie, nebo tak něco.

Jak jistě víte, KLDR není žádná fiktivní země a Kim Čong-un není žádný fiktivní diktátor. Interview sice vypadá jako skvělá komedie, ale někoho by mohlo urazit. Třeba někoho v Severní Koreji. Třeba Čong-un Kima.

Což se samozřejmě stalo. Krátce po uvedení prvních ukázek se začalo z "té zlé Korey" ozývat, že by Sony Pictures film vůbec nemělo uvádět. Pak se objevily požadavky na přestřihání. Goldberg se však nenechal a ačkoli se šušká, že některé scény přepsány byly, nebo se místy zmírnila rétorika, podstata zůstává stejná: Sony Pictures vydá film o dvou Američanech, kteří se na popud vlády vydají zabít vůdce Korejské lidově demokratické republiky. Může to být sebevětší legrace, ale Kimovi to asi těžko vysvětlíte. A tak prostřednictvím tamní zpravodajské agentury zaznělo, že Severní Korea Interview zavrhuje a pokud bude uvedeno do kin, přichystá - cituji - "přísnou a nemilosrdnou odplatu". Že by Kim leštil atomovky? To asi ne. Adekvátní odplata by byla něco ve stylu filmu o korejských moderátorech a jejich pokusu o zabití Barracka Obamy, kterého by hrál Dennis Rodman. Ano, to by byla hodně přísná odplata.

Film si ideologickou přestřelkou získal větší mediální pozornost, než jakou by mu byla klasická kampaň schopná zprostředkovat. Producenti si musejí mnout ruce, že za ně Severní Korea většinu práce udělala sama. To bylo před půl rokem. Teď, pár týdnů před celosvětovou premiérou, se kampaň rozjíždí na plné obrátky a co čert nebyl Sony dlužen, minulý týden servery technologického gigantu napadla hackerská skupina. Říká si "Guardians of Peace" (brzy ji najdete na seznamu nejabsurdnějších aktivistických názvů), soňákům zablokovala většinu firemních počítačů a centrální sítě, prý ukradla některé citlivé dokumenty a ve svých oficiálních požadavcích uvedla nějaký nesmysl jako "přestaňte s rasovou diskriminací". To je jak podminovat Pražský hrad a zvolat "Zemane, přestaňte pít". Tedy nesmysl.

Není proto divu, že se dnes objevily spekulace, že by za útokem mohla stát Severní Korea. Krátce po hacknutí Sony navíc unikly na pirátské servery a torrenty DVD screenery filmů, z nichž si většina ještě ani neodbyla kinopremiéru. Krom Fury - Železných srdcí to je Annie, Mr. Turner, Still Alice a To Write Love on Her Arms. Světe div se, už si je stáhlo několik milionů lidí. To je hodně.

Že by za tím vším mohla stát Severní Korea, je samozřejmě čirá spekulace (i když ji prý podporuje podobnost s jedním starším hackerským útokem korejské vlády na bankovní a televizní organizace). Avšak pokud ano, svého sice nedocílí a Interview do kin půjde. Odplata pro Sony to nicméně bude přísná a nemilosrdná. Několik dní nefunkční firemní IT stojí peníze, uniklé kopie teprve chystaných filmů včetně tak drahé produkce jako Fury jakbysmet. O dalších možných uniklých dokumentech ani nemluvě. Na druhou stranu, veškerá tahle kontroverze strhuje na Interview další a další pozornost. Přidejte si k tomu fakt, že stále přiostřující kampaň je jednoduše skvělá ...

... a máte recept na hit jako poleno.

Nevím jak vy, ale já se na Interview těším více než na Ježíška. Jeho česká premiéra bohužel zatím nebyla stanovena. Skoro se chce říct, že pokud se neprobere česká distribuce, mohla by to zkusit ještě jednou ta severokorejská.

Magazín Blu-space.cz je provozován ze zisků
internetového obchodu Blu-shop.cz
Podpořte zdejší obsah nákupem filmů na BD a UHDBD
topgun224k.png
nenebd.png
bestiebd.png
casa.png
jako-zabit-ptacka-4k.png
kissme.png
bottom of page