Moc děkuju za rady s nastavením se soundbarem. Vypadá to, že dneska konečně dorazí i přehrávač na blu-ray 4k UHD filmy. Díval jsem se do manuálu stáhnutého z internetu a není mi jasné toto nastavení:
Proč je tam vůbec ta varianta AUTO1? Předpokládám, že když mám všechnu techniku 4K, tak bych měl mít nastaveno asi na AUTO2, ne ? Moc děkuju za radu.
Taky plavu co se týče formátu 24p viz níže. To 24p a obraz 4K 60p jsou dva odlišné termíny? Myšleno, pokud bude přehrávač nastavený dle obrázku níže na 24p - bude potom video ve 4K UHD 60p ? Děkuju
BD Mix: nechat Off. Potřebujete bitstreamovat, i když jen do soundbaru.
Downmix: Upřímně, trochu mě to mate,ty jejich vysvětlivky jsou dost pomatené. Ale surround dává větší smysl, downmix do sterea si udělá soundbar sám.
Převzorkování: Imo je to jedno, rozdíl převzorkování na soundbaru docela určitě nepoznáte. Já všechny tyhle dopočítávací fičury všude vypínám.
S tím problikáváním: Vyřaďte z cesty soundbar. Přehrávač má dva výstupy, jeden na video (do televize), jeden na audio (do soundbaru). Použijte tuto variantu místo vedení všeho skrz soundbar a až pak do televize.
Ahoj všem,
tak jsem to včera rozbalil, zapojil a vyzkoušel ukázky ze všech tří filmů co prozatím mám na 4K UHD BD (Sully, Pasažéři a Velká čínská zeď ) ... filmy super, už se těším až je shlédnu celé. Kablík HDMI vypadá že stíhá, jen jsem se trochu trápil s nastavením, protože mám pocit se už ztrácím v pojmech a dojmech. Můžu Vás poprosit ještě o pár rad?
Co se týká nastavení audio na BD:
Výchozí nastavení BD audio mix setting bylo na ON, ale když to dám na OFF, tak je pocitově zvuk daleko lepší co do kvality a mám pocit je i hlasitější. Mám nechat to OFF?
Dále Downmix ..
Výchozí bylo stereo, ale nastavil jsem Surround, je to správně? Soundbar Sony HT-CT800 podporuje tyto formáty:
Bohužel já se v tom nevyznám a nevím zda můžu nechat to nastavení na sorround.
A poslední otázka se týká nastavení DSEE. Soundbar (on) i BD (off) to mají jako výchozí nastavení rozdílně, myslím ale, že by se to asi mělo sjednotit, ne?
Budu moc vděčný za odpovědi, mám pocit, že stejně spoustu nastavení a jejich změn nepostřehnu co se týká změny kvality obrazu či zvuku. Jsem ale strašný puntičkář už prostě z podstaty věci to chci mít vše nastavené a sladěné správně.
.....možná ještě poslední věc ... když jsem koukal na ten 4K UHD film/filmy, tak to jelo ve 4K 24p HDR (dle informací na obrazovce po zmáčknutí tlačítka display na BD) ... ale jakmile jsem film ukončil a šel do nastavení BD a procházím položky, tak to chvílema problikávalo a TV ukazovala info o připojeném HDMI portu a jeho rozlišení ... prostě co chvíli pobliknutí a info o připojení. Pomohlo, když jsem se přepnul na obrazovku HOME soundbaru a pak se vrátil na obrazovku BD ... nevíte co by to mohlo být?
Kablik HDMI asi ne, když na film jede ok, že?
Moc díky, Milan
Primitivní nejsou ;)
60fps je jedna z forem HFR a je to framerate, se kterým se prostě u UHD počítá. Ale filmy jsou vždy točené v 24fps. Některé spotřebitelské kamery / foťáky / smartphony v něm (60 fps) mohou točit, případně mohou mít 60fps výstup konzole, ale vy se budete setkávat spíš se 24 fps (filmy) nebo 25fps (/50i, broadcast)
Moc děkuju za vysvětlení, před chvíli přišla sms z obchodu, že přehrávač je připravený k vyzvednutí, takže odpoledne pro něj letím a tím pádem je odpolední program jasný :-) ..... hurááááá :-)
Jen se ještě ze zvědavosti zeptám proč vůbec existuje 60p, když nejposlednější varianta BD má jak píšete "jen" 24p a jediným zdrojem jsou teda videa na internetu.
Díky za Váš čas a ochotu odpovídat asi z pohledu odborníka na "laické a primitivní" dotazy
Osobně si myslím, že bude lepší "Off". Televize si zpravidla dovedou upkonverzi spočítat lépe než přehrávače.
Jde o to, že pokud nebude signál Ultra HD (tedy třeba klasický Blu-ray). přehrávač ho upscaluje do Ultra HD, aby signál do televizoru lezl právě v tomto rozlišení. Jenže ony si to televizory většinou dovedou přepočítat lépe, takže je lepší přepočet úplně vypnou a nechat televizi, ať se s tím vypořádá.
Nebo si zkuste obojí a uvidíte, jestli poznáte nějaký rozdíl (nechci, aby to znělo, jako bych vás podceňoval, ale myslím, že ho nepoznáte ;), leda na nějakých testovacích obrazcích možná ....)
UHD60p nemáte kde brát, takže je zbytečné ho vůbec řešit. Vaše zdrojové signály budou BD a UHDBD, ty jsou téměř výhradně 26 fps (pomineme-li Uličku slávy). "Auto" by to mělo pokrýt, já mám myslím natvrdo 24fps.